mardi 6 novembre 2012

Izvorul



Stie cineva de ce, cum si unde se va naste un nou izvor? Un izvor cu apa clara, rece si pura, care ne curateste si ne stinge setea? Eu cred ca nu.

Dragostea se naste in noi ca un izvor.

In padurea gandurilor mele sunt copaci falnici, frunze si flori, iar eu «haihuiesc» si ma minunez mereu de cate un apus de soare, de catre o picatura de ploaie sau de un puiut de soricel. Ma asez, din cand in cand, pe cate o piatra, si privesc in jur. Dar niciodata, absolut niciodata, nu stiu unde si cand va apare un izvor. El apare din senin, fara nici un semn, si, odata aparut, curgerea-i nu poate fi oprita. Purificatoare si linistitoare e apa-i clara, si transforma padurea gandurilor mele in paradis. Si nu un paradis profan, ci chiar o farama din paradisul original, creat de Dumnezeu pentru noi, oamenii.

Cateodata ne indoim de tot ceea ce exista, de tot ceea ce a fost creat, cautand legi, formule si teoreme pentru a putea admite existenta lucrurilor evidente, palpabile, vizibile. Nu e de mirare ca pentru padurea noastra interioara, negatia e prima care se fixeaza in discursul multora. Suntem farama de paradis, atunci cand izvorul apare si ne purifica.

Stau, in padurea gandurilor, si privesc iarna ce viscoleste zapada. Nici urma de izvor, nici o cale spre el. E frig si ma gandesc la fetita cu chibrituri, care nu a mai supravietuit iernii. Dar nu aprind nici un chibrit, doar imi suflu in palme. In mine e caldura suficienta pentru inca o iarna, stiind ca primavara e acolo, la distanta de «doar» o iarna.

Primavara, cu soare si flori, si cu apa de izvor...

7 commentaires:

  1. dragut.....si daca nu se naste nici un izvor ce faci?

    RépondreSupprimer
  2. Nu sunt singura care cauta acest izvor, izvorul e cautat in doi. Si in doi e intotdeauna mai usor. Undeva, cineva, asteapta si cauta acelasi izvor. Trebuie numai sa deschidem ochii si sa ne vedem, si sa avem curajul de a ne recunoaste unul pe celalalt. Restul, curge de la sine.

    RépondreSupprimer
  3. si cum iti dai seama ca aia e ...recunoasterea?

    RépondreSupprimer
  4. Poti trece foarte usor pe langa celalalt, inima tresarindu-ti, dar tu, ascultandu-ti creierul sau din cine stie ce alte conventionalisme sau chiar din teama, sa-ti continui drumul, dand cu piciorul fericirii care iti e menita. Da, recunosc, asta implica teama si curaj, e un risc sa te arunci in necunoscut, lasand in urma tot. Dar cine n-ar da totul pentru a-si stinge setea si a se purifica din izvorul dragostei?
    «Totul» e metaforic vorbind. Poate ca, asa ca in «Luceafarul», trebuie sa ne lasam lumea pentru a atinge fericirea. Cine stie? Eu n-am atins-o inca...

    RépondreSupprimer
  5. Ce commentaire a été supprimé par un administrateur du blog.

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Trebuie doar sa deschizi ochii, apoi totul devine vizibil.

      Supprimer