mercredi 24 octobre 2012

Comentariu: vodka - distilare personala



Nu m-am putut abtine astazi sa nu comentez pe un blog pe care-l apreciez (http://bazavan.ro/2012/10/distilarea-personala-inteligenta/#comment-16977). Si vreau sa impartasesc cu voi comentariul meu, pentru ca am considerat subiectul foarte interesant (hei, nu partea cu vodka!).

Voi ce credeti?


«Nu ma pot abtine de la un comentariu, cu toate ca nu vedeam asa intim legate perfectionarea personala si vodka.
Depinde mult si ce distilezi. Daca distilezi de sapte ori tuica de pufoaica, tot tuica de pufoiaca obtii.
Insa sunt de acord cu existenta divergentei intre ceea ce se spune despre evolutia eului (un fel de publicitate personala) si ceea ce se produce in fapt.
Autoanaliza se invata. Cand esti in cadere, atunci cand nu stii cat de mare e haului in care te afunzi, suferinta e prea profunda ca macar sa te intrebi unde se va sfarsi. La un moment dat ajungi acolo, jos, cel mai jos posibil. Si acolo trebuie sa-ti dovedesti tie insuti ca-ti esti prieten, sa ai puterea de a zice: partea buna e ca mai jos de atat nu pot sa cad. Ar fi timpul sa ma ridic. Si incet-incet, ca un fulg care incepe plutirea, sufletul ti se invioreaza la vederea unei flori, a unui rasarit de soare sau a unui prieten vechi. Si, fara sa realizezi asta, urci.
Este insa foarte important ca sa-ti amintesti mereu caderea, sa o inveti, pentru ca ea, asa cum bine ai zis, va mai veni in viata ta. Dar vei fi calit, vei sti cararea de intoarcere, drumul prin suferinta nu va fi mai usor, insa va fi mai scurt. Si vei iesi de doua ori invingator. Perseverent in a gasi lumina, in a-ti pune intrebari despre tine, despre rolul si locul tau, despre interactia ta cu universul si cu persoanele ce-ti sunt aproape. Devii schimbat, mai profund, mai echilibrat, respiri inainte de a raspunde la intrebari. Iti acorzi timpul de a fi cu tine insuti, te imblanzesti pe tine insuti, te redescoperi.
In toate incursiunile acestea in necunoscut pe care viata ni le «ofera» gratuit, singurul punct de sprijin ne sunt prietenii. Si spunand prieteni, incep cu tine insuti. TREBUIE, repet: trebuie sa-ti fi prieten, cel mai bun prieten, ai nevoie de tine insuti pentru a inainta, pentru a evolua. Dar si ceilalti prieteni sunt importanti. Sunt punctele de sprijin de care avem nevoie pentru a darama universul mohorat din sufletul nostru in cadere.
Pentru a sintetiza si a da trei atribute ale unui caracter distilat inteligent, as vota pentru: perseverent in a gasi lumina si a-ti pune intrebari despre sine, locul si rolul tau in microcosmosul existentei tale, prieten de nadejde pentru sine insusi, deschis la a invata, a acumula din orice experienta, pozitiva sau negativa.»

CR


16 commentaires:

  1. si al treilea atribut... :)...ca ai enumerat numai doua :)

    RépondreSupprimer
  2. Sunt trei, dar poate trebuia subliniate mai bine, ai dreptate: 1)perseverenta, 2)prieten cu tine insuti si 3)deschis la a invata. Merci pentru comentariu.

    RépondreSupprimer
  3. :) sa zicem ca sint deacord cu 2 si 3...ok.
    2 corect...sa ai puterea sa te uiti dimineata in oglinda fara sa te sperii de ceea ce vezi sau sa fii mandru de tine si sa incerci sa schimbi spre bine tot ceea ce e rau in tine
    3 corect....in orice moment ai ceva de invatat...trebuie numai sa iti doresti sa inveti..de la orice om ai ceva de invatat. si trebuie tot timpul sa ai deschiderea sa inveti ceva nou sa iti doresti sa cunosti mai mult si sa iti doresti sa vezi ce e dincolo de aparente :)
    dar 1..? hmmm :) perseverenta...e cam ceva de genul tot timpul sa incerci? pai daca nu merge intr-o directie cred ca trebuie pornit pe alt drum sau in alta directie...perseverenta cred ca tine mortis numai de o directie fixa...si de asta nu prea imi surade aia cu perseverenta ..sau nu in sensul asta :)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. Perseverenta e destul de dificil de inteles. Este foarte diferita de incapatanarea prosteasca, cu care la prima vedere se aseamana foarte mult. Perseverenta inseamna doar sa ai o finalitate, un punct in care vrei sa ajungi in minte, si sa ai rabdarea, intelepciunea si puterea de a incerca carare dupa carare, pana ajungi in punctul in care ai dorit. Sunt multe carari, multe alunecoase, multe care pleaca spre nord dar care la primul pas o cotesc spre est sau spre vest.
      O sa-ti dau un exemplu ca sa vezi ce ar fi perseverenta. Bunica mea m-a invatat sa impletesc (eram in clasa a 4-a). Cand am devenit destul de buna, a zis: abia acum esti gata sa inveti sa impletesti! Eu, mirata, am zis: he-hei, stiu deja! Dar ea, cu intelepciune, mi-a zis: nu, nu stii. Hai sa vedem. Si mi-a zis: impleteste ce vrei tu. OK, am inceput un pulover. Dupa o zi si jumatate de lucrat, mi-am dat seama ca era mult prea larg, iar bunica ma privea linistita. Si atunci am primit lectia: importanta nu e tehnica impletitului, unul pe fata, unul pe dos, CI PUTEREA DE A REVEDEA, DIN CAND IN CAND, LUCRUL FACUT, DE A-L EVALUA, SI DE A AVEA CURAJUL DE A TE INTOARCE INAPOI SI DE A LUA-O DE LA CAPAT, SA SCHIMBI CAREAREA, CATRE CEA BUNA, DUPA CE AI GRESIT. IAR SI IARA. Sa poti sa desiri randuri dupa randuri, pana ce obtii ceea ce ti-ai dorit. Si sa inveti diN toate astea, pentru a nu repeta greseala.
      Cam asta e perseverenta.

      Supprimer
    2. si bunica ta mai traieste acuma?
      da asta cu acele carari e super dragut...
      eu stiam o poveste cam asemanatoare :)
      cica cineva de sus... de jos nu conteaza...a facut omul ca o sfera....si din greseala a scapat acea sfera pe pamint...atunci cind a cazut sfera s-a spart in 2 jumatati...si de atunci fiecare isi cauta cealalta jumatate ca sa fie perfect....si intimpul vietii poti intilni pe parcurs alte jumatati care par ca se potrivesc dar exista mici imperfectiuni...dar tot acele mici fisuri duc la o fisura mai mare...si se rupe sfera...si apoi tot cauti...si tot asa...pina cind o gasesti...bine poti sa nu o gasesti niciodata dar datoria noastra este de a cauta si de a nu pierde sperranta..pentru ca atita timp cat stii ca exista trebuie sa o cauti...ca sa devii o sfera draguta :)....si de asta trebuie tot timpul sa te ridici dupa esec si sa cauti mai departe celalta jumatate de sfera :)....cam asa e si cu acele carari :)...nu poti stii ce e la finalul cararii decit daca mergi pe ea...nu poti sa stii dinainte trebuie sa mergi si apoi sa vezi unde ajungi :)

      Supprimer
    3. si mai era o poveste draguta ...ai vazut alice in tara minunilor..? la un moment dat alice avea in mana o pisicuta...si cind ajunge la o rascruce de drumuri...nestiind unde si incotro sa mearga....dar ea isi dorea sa descopere cat mai mult....o intreba pe pisicuta...si pe ce drum trebuie sa merg?...pisica ii zice...aaaa...pai depinde unde vrei sa ajungi ca fiecare drum duce undeva...tu unde vrei sa ajungi? alice raspunde....pai nu stiu unde vreau sa ajung....ok...atunci e bun oricare drum din moment ce nu vrei sa ajungi intr-un anumit loc...poti sa o iei pe care drum vrei...si apoi daca iti place..mergi pe el...nu iti place te intorci si o iei in directia opusa....totul tine de alegeri...dar fa o alegere si mergi pe ea...sa vezi un de ajungi

      gata te=am plictisit :)

      Supprimer
    4. Nu m-ai plictisit. Deloc. Sunt mereu minunata de Alice, pentru ca e singura poveste care ne apropie de adevarata lume a visului, cu suisuri si coborari uimitoare, de ne'inteles, care pana la urma se leaga si te poarta intr-o lume minunata, cea a imaginatiei tale.

      Sunt de acord cu tine. De aceea refuz cu incapatanare sa-mi cumpar un GPS. Pentru a vedea une ma poarta viata, unde imi indica Dumnezeu ca e cararea mea. Cateodata, gresesc drumul (drumul oficial), dar cine stie, poate ca acela nu era drumul meu, poate ca jumatatea mea de sfera ma asteapta acolo, pe cararuia «gresita» (daca ne-am lua dupa indicatia seaca a GPS-ului). Prietenii mei sunt agasati, nu vad cum pot sa ma descurc doar cu o harta in New York, Istanbul sau Boston, dar eu sunt ca pestisorul in apa.

      Viata e ca o busola, noi suntem acul indicator, trebuie sa fim foarte flexibili pentru a ne gasi intr-adevar sensul in viata, gata sa schimbam cararea, cand nu ne poarta spre ceea ce ne dorim.

      Supprimer
    5. da da....ca toti ne coordonam viata..trebuie sa mergem pe acolo !! ok ..eu nu vreau pe acolo vreau pe dincolo ..ca pe acolo simt...nu trebuie sa fac fix regulile fixe..tocmai daca viata e de fapt o constanta...sau o eroare...si din erori poti ajunge in alt loc...poate cineva iti arata un alt drum..sau pur si simplu inchizi ochii si mergi ..undeva trebuie sa ajungi ...de unde stii ca tocmai acea eroare e de fapt o chesti corecta sau o realitate......asa drumul fiecaruia nu e scris...el se schimba...de unde stii ce iti rezerva viitorul daca nu ai curajul sa incerci sa il descoperi...poate e ceva pregatit si prentu tine..poate nu e nimic...dar trebuie incercat...
      uite unchiul meu a plecat in canada acum foarte multi ani...avea de toate aici...dar pur si simplu asa a simtit el...asa a fost sa fie...si na ...nu toti sintem la fel ..tocmai asta e frumusetea...deosebirea si asemanarea in acelasi timp :)...de unde stii ca gps-ul ala nu se strica...si poate stricat iti poate alege o destinatie care nu e trecuta pe harta....sau poate descoperi alt loc care "nu vrea" sau nu "trebuie" descoperit....... in new york e greu :)) mai ales in metrou cred :))...nu nu noi prindem energiile ca sa miscam acul busolei ...adica acul merge cu energiile interioare :) si el te coordoneaza si te avertizeaza sau te ajuta ....

      asa e cu perfectul....nu toti trebuie sa fim perfecti..adica nu prea stiu cum sa explic...sint inginer...am ochii inteligenti dar nu stiu sa ma exprim :))

      ceva de genul ca un obiect chiar daca e spart...si urat ..el de fapt poate e perfect ..perfect pentru mine...perfect pentru ca asa il vad eu....nu exista barbat sau femeie sau copil perfect ..sau perfect pentru cine??? nu ...este doar perfect din punctul meu de vedere...

      adica ceva de genul ..cautam perfectiunea?? care.? ca pentru mine ceva ce e perfect..poate pentru tine e cea mai urata chestie si cea mai neprefecta sa zic asa...
      adica nu conteaza (de exemplu)...ca tu sau eu sau altii sint imperfecti...conteaz sa fie perfecti impreuna....adica 2 oameni separati pot fi super imprefecti dar impreuna sa fie perfecti...:) nu stiu daca m-am exprimat bine...cred ca ai inteles ce vreau sa zic..:)...conteaza perfectiunea in 2 si nu separat ca separat nimeni nu e perfect...conteaza cum esti cu cel de langa tine :)

      Supprimer
    6. poveste....mi-a povestea mi-a placut: cica in china cele mai frumoase vaze...(era cele din dinastia ming)....dar de ce erau asa de perfecte...si de ce erau asa de frumoase...putina lume stie...si putini stiu sa le deosebeasca alea false de originale....culmea...cele mai scumpe faze si cele mai frumoase..ai adevarate faze ming...erau culmea stricate :)) zgariiate...lovite...:)...si toti care incercau sa le fure le furau pe alea perfecte care se dovedeau a fi pina la umra false :)..si de ce:

      imparatul cind zicea sa i se faca o faza...oamenii lui o faceam perfecta...superba..imparatul o lua..si ii rupea o toarta..o lovea...o zgaria..pentru ca in opinia lui oamenii nu pot creea lucruri perfecte...ci numai zeii ....si deci acea faza cum nu era facuta de zei ..trebuie sa aiba ceva imperfect..:) ii facea ceva....:)) si dupa ani de zile...toti credeau ca de fapt faza e stricata...dar asa era adevarata arta..:)

      nu te-am plictisit ? :)..:)....
      oricum povestea e draguta :)...si e reala :)..

      Supprimer
    7. Hic! Nici de data asta!
      Cred ca de aceea e un blog creat, pentru a comunica. Deci nu ar fi placere mai mare pentru blog-er decat sa aiba comentarii si sa raspunda la ele.
      Merci.

      Supprimer
    8. depinde pentru ca ai facut blogul...pentru cititori ..sau pur si simplu pentru tine :)

      Supprimer
    9. ca asa pentru comunicare se poate folosi mess-ul sau mail-ul :)

      Supprimer
  4. mai nene ... aoleu ce urata e chestia aia cu verificare....ma apuca primavara pina nimeresc literele alea :))

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. E generata de cei care gazduiesc blogul, nu pot trece peste asta. Pentru a evita spamul.

      Supprimer
  5. imi place blogul ...:)e dragut :)...

    RépondreSupprimer